Hoover svetuje

Preberite si nekaj nasvetov pred nakupom Vaših novih izdelkov Hoover.

 

Nasveti pred nakupom sesalnika

Kaj je potrebno upoštevati pred nakupom sesalnika

Pri izbiri ustreznega sesalnika za vaš dom ali poslovne prostore je potrebno poznati nekaj ključnih dejanikov. Za lažjo odločitev smo zbrali nekaj najpomembnejših:

Vrsta površin

Lakiran parket

Je občutljiva površina na praske, udarce in vlago. Pri sesanju uporabljamo posebno krtačo, pri sesalniku pa pazimo na izbiro takega, ki ima gumijaste zaščitne obloge na kolesih, ki preprečujejo odrgnine.

Tekstilne obloge (tapison, itison, ipd)

Pri teh površinah se prah seseda v globino, kjer je tudi domovanje nadležnih pršic. Dlake hišnih živali se zapletajo v tekstil, s čimer je oteženo njihovo odstranjevanje, sčasoma pa dobijo tekstilne obloge tudi neprijeten vonj. Sesanje je potrebno dopolniti s pripomočkoma turbo krtača ali električna krtača za stepanje. Izbiramo sesalnike, ki imajo večjo sesalno moč, odlično filtracijo izstopnega zraka. V primeru neprijetnih vonjav izberemo sesalnik s posebnim oglenim filtrom, ki deodorira izstopni zrak, pršic pa se lahko lotimo tudi s paro.

Keramične in kamnite ploščice ter talne obloge iz plastike in gume

Za te površine je značilno predvsem mokro čiščenje. Ob uporabi modernih sesalnikov sta vedro, krpe in zoprno klečanje postala preteklost. Površine običajno pred pranjem suho posesamo, nato pa operemo in posušimo. Vse to opravimo z eno samo napravo. Trdovratnejša umazanija se običajno nahaja v fugah, zato je pomembno, da ima sesalec učinkovite rotirajoče krtače ali pa se umazanije lotimo s paro. Keramične ploščice (in fuge) na stenah kopalnice ali v kuhinji lahko očistimo z ročnim parnim čistilcem ali s parnim sesalnikom in ustreznimi priključki.

Oblazinjeno pohištvo in vzmetnice

Vrsta sesalnikov HOOVER ima ustrezne priključke za čiščenje oblazinjenega pohištva, vzmetnic, avtomobilskih sedežev in podobnega. Ti uspešno odstranjujejo dlake in dosežejo umazanijo v špranjah in kotičkih, kjer se nam z običajnimi krtačami rada izmuzne. Določene madeže lahko uspešno očistimo s pomočjo pare.

Zdravstvene težave

Zdravstvene težave, ki so povezane s kakovostjo zraka v bivalnih prostorih, se pojavljajo v obliki migrene, astme in alergijske astme ter občasnih ali kroničnih alergijah. Da bi se izognili neugodnim koncentracijam škodljivih snovi v zraku, je potrebno izbirati sesalnike z učinkovitimi HEPA filtri izstopnega zraka, ki imajo namesto navadne vrečke za prah dodano PURE HEPA vrečko, ki je 30 krat učinkovitejša od navadne vrečke. Sesalnik mora imeti popolnoma zatesnjeno ohišje (več o tem - certifikat), da preprečimo uhajanje delno prečiščenega zraka mimo HEPA filtra izstopnega zraka. HOOVER sesalniki zagotavljajo 99,97% očiščen izstopni zrak, kar v veliki meri pripomore k boljšemu počutju v bivalnih prostorih. Dodatni učinek čiščenja si zagotovimo s pomočjo pare, ki z vročino uničuje pršice in bakterije, alergene snovi pa z vročino nevtralizira. Sprotno vsesavanje takoj odstrani nečistoče tako, da je po čiščenju površina čista in suha. HOOVER VAPORMATE+ opravi vse to v enem zamahu.

Hišne živali

Dodatne težave pri čiščenju za našimi malimi ali večjimi hišnimi ljubljenci so predvsem dlake in vonj. Dlake, ki se rade zapletejo v tekstilne talne obloge in se trdovratno upirajo običajnim nastavkom za sesanje, zlahka odstranimo s posebno TURBO krtačo, z neprijetnim vonjem pa opravi poseben ogleni filter FRESH AIR. Za dodatno moč čiščenja uporabimo moč pare, ki s sprotnim vsesavanjem takoj odstrani nečistoče in vonj, tako da je po čiščenju površina čista, suha in brez neprijetnega vonja.

Zložljivost

Ker nimamo vselej dovolj prostora za shranjevanje gospodinjskih pripomočkov, ima HOOVER vrsto zložljivih sesalnikov, ki zavzamejo manj prostora pri shrajevanju, vendar kljub temu zvesto služijo svojemu namenu.

Brez zoprnega kabla

Ko je treba nekaj malega na hitro pomesti nam pride prav metla na baterije. S pritiskom na gumb že sesamo, na da bi iskali vtičnico in vlekli kabel. Po končanem čiščenju sesalnik preprosto zložimo in pospravimo.

Brez vrečke za prah

Nova tehologija sesanja brez vrečke za prah izkorišča centrifugalno silo vrtinčenja vsesanega zraka tako, da se umazanija odlaga v posebno posodo DUST MANAGER ali posodo ECOBOX. Očiščeni zrak zapušča sesalnik skozi HEPA fiter, ki zadrži 99,97% delcev. Sesalniki s ciklonsko tehnologijo zmanjšajo stroške za vrečke, nekateri pa so tudi opremljeni s trajnimi HEPA pralnimi filtri, kar dodatno zmanjša stroške vzdrževanja.

Čiščenje s paro

Para zlahka raztopi vrsto nečistoč, kar nam olajša delo, očiščene površine pa so higiensko neoporečne. Pri tem ne uporabljamo detergenta, kar je okolju prijazno in ceneje. Čiščenje s paro lahko izvajamo na skoraj vseh talnih površinah, stenah kopalnic, steklu in tkaninah. Za čiščenje s paro je HOOVER izdelal tudi ročni čistilnik na paro VAPORZIPP, ki s številnimi nastavki opravi vse zahtevane naloge na udoben in enostaven način.

Vrhunski vodnik za izbiro sesalnika za prah

Zelo verjetno je, da bo sesalnik za prah najdražji čistilni pripomoček, ki ga boste kdaj kupili – zato je zelo pomembno, da pri naslednjem nakupu sesalnika za prah sprejmete pravilno odločitev.
Če ste se kdaj spraševali, kaj sploh pomenijo podatki, ki jih navajajo proizvajalci – na primer število Wattov ali filtrirni sistem HEPA, ali vam ni povsem jasna razlika med cilindričnimi in pokončnimi sesalniki za prah, sesalniki z vrečko za prah ali brez nje, boste odgovore na vsa vprašanja in razumljiva pojasnila našli v tem vodniku. Poskušali vam bomo razložiti vse, kar morate vedeti, da se boste lahko pravilno odločili pred nakupom, in še veliko več!

MOČ IN SESALNA MOČ

Pri primerjavi različnih sesalnikov za prah ste najbrž opazili, da so vedno navedeni podatki o moči in zračni moči; to zlahka zmede potrošnika, če ne ve, kaj to sploh pomeni! Če poenostavimo: watti so merska enota, s katero je izražena moč, ki vstopa v sesalnik za prah. Zračna moč (air watts) pa je podatek, ki nam pove, kolikšen del te moči je udeležen pri vsesavanju. Zračna moč je odvisna od učinkovitosti sesalnika za prah. Če je torej za sesalnik navedena velika moč v wattih, a je njegova učinkovitost majhna, bo število zračnih wattov nižje, kar seveda pomeni manjšo sesalno moč. Čim večje je število zračnih wattov, tem bolj učinkovito je vsesavanje.
Pri nekaterih sesalnikih za prah ne prihaja do zmanjševanja sesalne moči; to je odvisno od tehnologije za ločevanje prahu, na osnovi katere sesalnik za prah deluje. V nadaljevanju tega vodnika lahko preberete več o tehnologijah za ločevanje prahu.

TEHNOLOGIJE LOČEVANJA PRAHU PRI SESALNIKIH BREZ VREČKE ZA PRAH

Tehnologija ločevanja prahu pri sesalnikih brez vrečke za prah je sicer nekoliko zapletena, toda splača se poznati bistvo, saj prav ta tehnologija zelo vpliva na učinkovitost takih sesalnikov, obenem pa je od uporabljene tehnologije tudi odvisno, kako pogosto boste morali čistiti filter!
1. Sesalniki brez vrečke za praha na osnovi filtriranja
Sesalniki brez vrečke za prah s tehnologijo ločevanja prahu na osnovi filtriranja, so običajno najcenejši na tržišču, saj je za ohranjanje učinkovitosti vsesavanja prahu treba očistiti filter po vsaki četrti do šesti uporabi sesalnika.
Največji problem pri sesalnikih brez vrečke za prah, ki delujejo na osnovi filtriranja, je v tem, da sorazmerno velik del prahu zaide v filter, kar pomeni, da se bo ta zamašil, če ga ne boste redno čistili. Zamašen filter pa zelo zmanjša sesalno moč in sesalnik za prah izgubi na učinkovitosti in ali celo preneha delovati. Številni uporabniki pa nimajo nič proti pogostemu čiščenju filtrov, saj za tak sesalnik odštejejo le delček vsote, ki bi ga morali plačati, če bi izbrali katerega od bolj naprednih sesalnikov brez vrečke za prah.
Sesalnik brez vrečke za prah, ki deluje na osnovi filtriranja, zlahka prepoznate, saj v posodi za prah takoj opazite velik filter. Primer takega sesalnika za prah brez vrečke je Alyx.
2. Ciklonski sesalniki brez vrečke za prah
Sesalniki brez vrečke za prah, ki delujejo na osnovi ciklonske tehnologije ločevanja prahu, so običajno srednjega razreda, saj zahtevajo redkejše čiščenje filtra kot tisti s filtriranjem, a pogostejše kot pri sesalnikih brez vrečke za prah, ki delujejo na osnovi multiciklonske tehnologije.
Sesalniki za prah s ciklonskim sistemom so opremljeni z enim ciklonom, ki pospeši pretok zraka in usmerja prah stran od filtra v posodo za prah. Tako ne zaide veliko praha v filter in pogosto čiščenje ni več potrebno.
Dobro je vedeti, da je pogostnost čiščenja filtra zelo odvisna tudi od zasnove sistema z enim ciklonom. Hooverjevi sesalniki brez vrečke za prah Rush imajo na primer 75-% učinkovitost (75 % prahu ostane v posodi, 25 % pa prodre do filtra). Povprečno je učinkovitost sesalnikov brez vrečke za prah z enim ciklonom približno 65%*.
3. Multiciklonski sesalniki brez vrečke za prah
Če pa želite sesalnik, ki dejansko ne izgublja na sesalni moči, morate izbrati sesalnik brez vrečke za prah z multiciklonsko tehnologijo ločevanja prahu, kot je to na primer Airvolution. Sesalniki brez vrečke za prah z multiciklonsko tehnologijo ločevanja prahu so dražji od običajnih sesalnikov brez vrečke za prah, a zahtevajo najmanj vzdrževanja filtra. Hooverjev sistem Airvolution omogoča, da sesalnik uporabljate kar devet mesecev*, ne da bi ga morali vmes očistiti!
Airvolution je opremljen z več cikloni, ki pospešujejo pretok zraka in na njegovi poti do filtra odstranijo iz njega tudi najmanjše prašne delce. Velike g-sile usmerjajo prah stran od filtrov in tako preprečijo, da bi se filtri zamašili. Ker ostajajo filtri čisti, se ohranja konstanta sesalna moč, ki se tako ne zmanjšuje ne glede na količino prahu v posodi.
Poiščite sesalnike brez vrečke za prah, kot na primer Xarion, Freedom in Slalom.
* Na osnovi rezultatov testiranj IEC, opravljenih v Hooverjevih laboratorijih na osnovi standardnega postopka testiranja IEC.

Z VREČKO ALI BREZ VREČKE?

Sesalniki brez vrečke za prah so zdaleč najbolj priljubljeni, čeprav se marsikdo ne zaveda, da sploh ni nujno, da so bolj učinkoviti kot sesalniki z vrečko za prah. Svetujemo vam, da se pred nakupom pozanimate o prednostih in pomanjkljivostih obeh tipov sesalnikov, tako da boste resnično izbrali sebi najbolj primeren sesalnik za prah.
Prednosti sesalnikov z vrečko za prah:
·         Bolj higienski so in s tem bolj primerni za osebe, ki imajo težave z astmo ali alergijami, saj med zamenjavo vrečke niso nikoli izpostavljene prahu
·         Manj vzdrževanja, manj pogosto čiščenje filtrov
Pomanjkljivosti sesalnikov z vrečko za prah:
·         Sesalna moč se ob tem, ko se vrečka polni, zmanjšuje, in če sesalnik za prah ni opremljen z opozorilno lučko za polno vrečko za prah, ni vedno enostavno ugotoviti, če je vrečka že polna
·         Kupovati morate nadomestne vrečke za prah in občasno filtre
Prednosti sesalnikov brez vrečke za prah:
·         Ni treba kupovati nadomestnih vrečk, kar pomeni prihranek in je bolj prijazno do okolja
·         Zlahka vidite, če je posoda za prah polna, tako da jo lahko izpraznite, preden se sesalna moč zmanjša
Pomanjkljivosti sesalnikov brez vrečke za prah:
·         Pri nekaterih modelih je potrebno pogosto čiščenje filtra, morda tudi enkrat mesečno
·         Pri sesalnikih brez vrečke za prah ste med praznjenjem posode za prah bolj izpostavljeni prahu, kar je manj higiensko in pri osebah, ki imajo težave z astmo ali alergijo na prah, lahko sproži simptome

CILINDRIČEN ALI POKONČEN?

Tako cilindrični kot tudi pokončni sesalniki za prah imajo svoj prednosti in svoje pomanjkljivosti; v bistvu je odločitev odvisna predvsem od tega, kaj je vam ljubše.
Prednosti cilindričnih sesalnikov za prah so med drugim:
·         Običajno so lažji in manjši od pokončnih sesalnikov za prah
·         So lažje vodljivi, kar olajša čiščenje težje dostopnih površin, npr. okoli pohištva in pod njim
Nekatere pomanjkljivosti cilindričnih sesalnikov za prah:
·         Manjša prostornina vrečke/posode za prah ter krajši priključni kabel in cev v primerjavi s pokončnimi sesalniki za prah
·         Manj primerni so za čiščenje velikih talnih površin s tekstilno oblogo
Prednosti pokončnih sesalnikov za prah so med drugim:
·         Širši nastavek za čiščenje tal z zmogljivo vrtljivo krtačo, ki zagotavlja odlične rezultate čiščenja preprog
·         Daljši priključni kabel in daljše cevi ter večja prostornina posode/vrečke za prah; zaradi širšega nastavka in večje prostornine posode/vrečke za prah so zelo primerni za čiščenje velikega stanovanja
Nekatere pomanjkljivosti pokončnih sesalnikov za prah:
·         Običajno so težji, kar pomeni, da je potiskanje in dviganje sesalnika za prah težje
·         Na omejenih površinah je manevriranje včasih težje
Preberite več o nakupu cilindričnih sesalnikov za prah

IZBIRA USTREZNEGA SESALNIKA ZA PRAH ZA VAŠE POTREBE

Marsikdo ne ve, da so bili cilindričnim sesalnikom za prah in pokončnim sesalnikom za prah na začetku namenjene različne naloge: cilindrični sesalniki so bili zasnovani za čiščenje trdih talnih površin, pokončni pa za čiščenje preprog. Nastavek za čiščenje na obeh tipih sesalnikov odraža te razlike – pri cilindričnih sesalnikih običajno ni zmogljivih vrtljivih krtač v nastavku, ki pa so vedno prisotne pri pokončnih sesalnikih. Danes pa so seveda številni cilindrični sesalniki opremljeni tudi z vrtljivo krtačo v nastavku, tako da so primerni za čiščenje vseh vrst tal.
Skratka: če imate v svojem domu veliko preprog, bo morda pokončni sesalnik za prah najboljša izbira, če pa v vašem domu prevladujejo trda tla, bo cilindrični sesalnik verjetno boljša izbira. Če pa je polovica trdih tal prekrita s preprogami, izberite ali cilindrični sesalnik za prah z dodatno turbo krtačo ali z gumbom za vklop in izklop turbo krtače v nastavku, ali pa pokončni sesalnik za prah, prav tako opremljen z gumbom za vklop in izklop vrtljive krtače v nastavku.
Pomembno je, da pri čiščenju občutljivih tal, na primer laminata, izklopite vrtenje turbo krtače, saj bi te lahko opraskale občutljivo površino.

LAHKI SESALNIKI ZA PRAH

Lahki sesalniki za prah so idealna izbira za tiste, ki se jim zdi čiščenje s sesalnikom, ki ga običajno uporabljajo, naporno in utrudljivo. Če želite sesalnik za prah, ki je opazno lažji od običajnih, poiščite model, ki tehta 6,5 kg ali manj. Upoštevajte, da so cilindrični sesalniki za prah običajno lažji od pokončnih sesalnikov, nekateri, kot na primer modeli Pure Bagged Power, tehtajo manj kot 6 kg.
Če pa iščete resnično lahek sesalnik za prah, bo morda najboljša izbira majhen sesalnik brez kabla, kot je to Hooverjev Freejet, ki tehta le 2,8 kg. Ta sesalnik brez vrečke za prah je resnično lahek, kar izjemno olajša vodenje in prenašanje.
Pomanjkljivost lahkih sesalnikov za prah pa je v tem, da so pač majhni, kar pomeni, da je v njih manj prostora za vsesani prah in so priključni kabel in cevi pač krajši kot pri večjih sesalnikih.
 • Namembnost lahkih pokončnih sesalnikov za prah
 • Zakaj so lahki sesalniki za prah tako priljubljeni

MAJHNI SESALNIKI ZA PRAH

Če imate majhno stanovanje, počitniško hišico ali prikolico, bo majhen sesalnik, kot sta to na primer Freespace ali Freejet 3in1 lažji tako za uporabo kot tudi za shranjevanje. Taki sesalniki so običajno tudi cenejši od večjih modelov. Seveda pa je kot pri vseh lahkih sesalnikih za prah prostora za vsesani prah manj, priključni kabel in cev pa sta krajša.
Majhni cilindrični sesalniki za prah običajno zasedajo manj prostora kot majhni pokončnih sesalniki za prah, čeprav se nekaterim zdi zlaganje cevi pred shranjevanjem nadležno opravilo. Večina cilindričnih sesalnikov za prah je opremljena s teleskopskimi cevi, ki jih pred shranjevanjem skrajšamo in tako prihranimo na prostoru, nekateri sesalniki za prah, kot je to na primer Hooverjev Freespace, pa so tako majhni, da jih brez težav postavimo v omarico pod pomivalnim koritom.
Če se odločate za nakup majhnega sesalnika zaradi pomanjkanja prostora, je lahko sesalnik 3 v 1, kot je to Freejet 3in1, popolna rešitev! Ti sesalniki za prah namreč omogočajo čiščenje trdih tal in preprog, ko jih spremenimo v ročni sesalnik, pa lahko očistimo še druge površine.
 • Kakšne so velike prednosti majhnih sesalnikov za prah
 • Na kaj morate paziti, ko izbirate kompaktni sesalnik za prah

TIHI SESALNKI ZA PRAH

Če vas moti hrup, ali pa morda ne želite motiti sostanovalcev, je tih sesalnik za prah prava izbira. Manj hrupa pa nikakor ne pomeni manjše zmogljivosti! Hooverjev sesalnik za prah Silent Energy lahko deluje povsem tiho, na voljo pa vam je tudi način delovanja s polno močjo. Na voljo vam je tudi model Pure Power – pokončni sesalnik z vrečko za prah, ki deluje na osnovi tehnologije Dynamic Silence, ki zagotavlja tako učinkovito moč kot tiho delovanje – istočasno!
Na splošno pa morate pri iskanju tihega sesalnika vedeti, da so cilindrični sesalniki za prah običajno bolj tihi od pokončnih sesalnikov za prah; velja tudi pravilo, da večja moč pomeni tudi glasnejše delovanje. Glasnost tihih sesalnikov za prah je običajno okoli 75 dBa.

NEKAJ POJASNIL O FILTRIH V  SESALNIKIH ZA PRAH

V sesalnikih za prah se uporabljata dve vrsti filtrov: mikrofiltri ter izjemno učinkoviti filtri za drobne delce v zraku – filtri HEPA. Če imate težave zaradi astme ali alergij, je izjemno pomembno, da preverite, s katerimi filtri je opremljen sesalnik za prah, saj je od tega odvisna količina in velikost prašnih delcev, ki bodo prisotni v zraku, ki priteka iz sesalnika.
1. Mikrofilter
Ta filter je vgrajen v večino običajnih sesalnikov. Na voljo so pralni filtri in filtri za enkratno uporabo. Ti filtri so na splošno primerni, vendar je težava z mikrofiltri v tem, da se določen del prahu vrača v prostor z zrakom, ki priteka iz sesalnika. Mikrofiltri v bistvu določen del prahu samo prerazporedijo po stanovanju, kar je lahko zelo velika težava za tiste, ki so zelo natančni glede čistoče, predvsem pa za osebe, ki so alergične na pršice ali trpijo zaradi astme.
2. Filter HEPA
Filtri HEPA so najboljša izbira za osebe, ki imajo težave zaradi alergij ali astme, saj zadržijo alergene, cvetni prah, iztrebke pršic ipd., torej snovi, ki bi s svojo prisotnostjo v zraku lahko sprožile alergične reakcije.
Filtri HEPA odstranijo vsaj 99.97% v zraku prisotnih delcev s premerom 0,3 mikrometre. Za primerjavo: premer človeškega lasu znaša približno 100 mikronov. Torej je število in velikost delcev, ki uidejo filtru, resnično majhno in so nevidni očem. Večinoma so filtri HEPA pralni in namenjeni večkratni uporabi.
Pri sesalnikih z vrečko za prah je filtriranje HEPA vgrajeno v vrečko za prah. Pri sesalnikih brez vrečke za prah pa zrak z vsebovanim prahom potuje navzgor v smeri filtra. Med vrtinčenjem se prah izloči in nalaga na dno posode. Pri vrhunskih sesalnikih za prah, kot so to sesalniki z multiciklonsko tehnologijo Airvolution, se iz zraka odstrani skoraj ves prah in iz sesalnika priteka samo čist zrak, prah pa tudi ne prispe do filtrov, ki ostajajo čisti in tako ne prihaja do izgube sesalne moči.
Skoraj vsi Hooverjevi sesalniki za prah so opremljeni s sistemom filtriranja HEPA, edina izjema je ultra-majhni sesalnik za prah Freejet.
Sesalniki za prah z odobritvijo s strani Allergy UK
Če trpite zaradi astme ali alergije na prah, boste morda ugotovili, da običajni sesalniki pri odstranjevanju alergenov preprosto niso dovolj učinkoviti. V takih primerih je najbolje, če izberete sesalnik, ki ga je odobrilo združenje Allergy UK.
Tako potrdilo Allergy UK podeljuje sesalnikom za prah, ki omejujejo, zmanjšajo prisotnost ali popolnoma odstranijo prisotnost alergenov iz okolja. Sesalnik za prah s takim potrdilom bo odstranil iz zraka praktično vse alergene in bo poskrbel, da se ti ne vrnejo nazaj v vaš dom skupaj z zrakom, ki priteka iz sesalnika za prah. Združenje Allergy UK je odobrilo vse Hooverjeve sesalnike brez vrečke za prah, ki delujejo na osnovi patentiranega sistema Airvolution, vključno z modeli Freedom, Slalom in Xarion.
Če imate mačko ali psa, si priskrbite sesalnik za prah, ki bo odstranil alergene, ki so posledica prisotnosti hišnih ljubljenčkov. Ne boste zgrešili, če izberete katerega koli od Hooverjevih sesalnikov za prah brez vrečke, ki jih je odobrilo združenje Allergy UK, saj ti odstranijo pršice in alergene zaradi hišnih ljubljenčkov. Več si lahko preberete na spletnem naslovu www.allergyuk.org.

PROSTORNINA vrečke/posode za prah

Ne glede na to, če se odločite za sesalnik z vrečko za prah ali brez nje, je pomembno, da preverite njeno prostornino! Od te je namreč odvisno, kako pogosto se boste sprehodili do smetnjaka … Če želite majhne ali lahek sesalnik za prah, vedite, da bo v njem manj prostora za prah kot v velikem! Če pa imate velik dom in ni nujno, da je vaš sesalnik majhen in lahek, bo morda bolj priročno, če izberete takega, ki ima v sebi veliko prostora za prah (vsaj 2 litra).
Sesalnik za prah za dlake hišnih ljubljenčkov
Če imate hišnega ljubljenčka, je ključnega pomena sesalnik, ki učinkovito odstrani dlake. Najbolje je, da izberete zmogljiv sesalnik z vsaj 200 zračnimi watti, saj to zagotavlja močno vsesavanje.
Če pa je vaš dom opremljen z debelimi preprogami, velika moč ni dovolj – potrebujete sesalnik z učinkovito turbo krtačo, ki bo sprostilo dlake in jih dvignilo v zrak. Najbolje je, če poiščete sesalnik, ki ima že v imenu in opisu omenjeno, da je primeren za lastnike hišnih ljubljenčkov ('Pets'). Če proizvajalec navaja, da je sesalnik primeren za čiščenje dlak hišnih ljubljenčkov, potem ste lahko prepričani, da bo kos tudi najbolj zahtevnim izzivom!
sesalniki za prah s spremenljivo močjo
Zagotovo želite izjemno moč pri čiščenju preprog – toda če v svojem domu tudi tanjše preproge ali želite čistiti tudi občutljive tkanine, potrebujete sesalnik, ki vam bo to omogočil z zniževanjem sesalne moči. Z zmanjševanjem sesalne moči boste lahko očistili tudi resice na preprogi, ne da bi jih uničili; tanjše preproge boste lahko čistili, ne da bi jim morali vsakič pridržati, pa tudi zavese bodo po čiščenju še visele … Prilagodljiva moč lahko izjemno olajša čiščenje!
sesalniki za prah, ki čistijo od roba do roba
Sesalniki, ki čistijo od roba do roba, vsesavajo tudi ob zidu ali drugi pokončni površini. Taki sesalniki za prah so sicer običajno dražji, toda prihranijo vam veliko časa in truda, saj vam prihranijo čiščenje površin ob zidovih z nastavkom za reže.

ORODJA za sesalnike za prah

Vsi dobri sesalniki za prah so opremljeni z vsaj dvema nastavkoma, shranjenima v/na ohišju, ki so primerni za čiščenje težje dosegljivih ali občutljivih površin. Med najbolj priljubljenimi nastavki so nastavek za reže, krtača za prah in nastavek za oblazinjeno pohištvo. Za nekatere sesalnike za prah je na voljo tudi posebna turbo krtača za odstranjevanje nečistoče in trdovratnih dlak hišnih ljubljenčkov s površin, na katerih uporaba običajnega nastavka ni mogoča.
Nekaterim cilindričnim sesalnikom brez vrečke za prah, kot sta Xarion ali Rush, so priloženi tudi nastavki caresse za trda tla, ki dvigajo prah, ne da bi pri tem poškodovali ali opraskali površino trdih tal.
Za osebe, ki trpijo zaradi alergij, je zelo koristna tudi krtača za odstranjevanje alergenov, kakršna je na primer priložena modelu Xarion Allergy Care Plus, saj zagotavlja učinkovito čiščenje in odstranjevanje pršic in alergenov, ki so prisotne tam, kjer so doma hišni ljubljenčki. Ta krtača je primerna za čiščenje tal, postelj, oblazinjenega pohištva – skratka povsod, kjer bi se lahko zadrževali alergeni.
sesalniki za prah, ki se ne prevračajo
Na prvi pogled majhna, a pomembna prednost, saj naprava proti prevračanju obdrži sesalnik v pokončnem položaju. Pri cilindričnih sesalnikih za prah tega problema tako ali tako ni, če pa želite kupiti pokončni sesalnik z zaščito pred prevračanjem, poiščite modele kot so Freedom, Dust Manager ali Pure Power.
sesalniki za prah brez priključnega kabla
Če želite sesalnik za prah, ki vam zagotavlja neomejeno prilagodljivost in brez omejitve, ki jo pomeni priključni kabel, je prava izbira za vas sesalnik za prah brez priključnega kabla. Sesalniki brez vrečke za prah, kot na primer 3in1 Freejet, vam omogoča, da očistite kateri koli prostor, ne da bi morali najprej poiskati vtičnico!
Sesalniki za mokro/suho čiščenje
Sesalniki za mokro/suho čiščenje vam omogočajo tudi vsesavanj razlite tekčine. Sesalniki za mokro/suho čiščenje, kot npr. Multi-Function Pro, so opremljeni z vrečko za suho vsesavanje in veliko posodo za vsesavanje tekočin in mokro čiščenje. Na voljo so tudi ročni modeli sesalnikov za mokro/suho čiščenje, kot na primer Jovis.

Ročni sesalniki za prah

In na koncu naj omenimo še ročne sesalnike za prah, ki so idealna rešitev za tiste priložnosti, ko se vam nekaj razsuje tam, kjer bi bila uporaba običajnega sesalnika veliko manj priročna. Idealni so za uporabo v stanovanju in v okolici, pa tudi za čiščenje avtomobila ali avtomobilske prikolice. Seznam uporabnosti ročnega sesalnika za prah je neskončen. Razsute bleščice, pajčevina ali drobtine, žaganje za tiste, ki so radi sam svoj mojster, dlake hišnih ljubljenčkov ali razsuta zemlja iz lončnice – za vse to in še več poskrbi ročni sesalnik, ki vam je lahko pri roki vsakič, ko ga potrebujete. Pred nakupom pa se seznanite z osnovnimi značilnostmi v petih točkah:
1.     Delovanje z enim polnjenjem baterije – nekateri modeli, kot na primer Jovis, vam omogočajo 20 minut čiščenja, tako da lahko s čiščenjem končate, ne da bi morali na sredi počakati, da se baterija znova napolnijo.
2.     Filter – če imate težave z astmo ali alergijami, je pametno, če kupite ročni sesalnik s sistemom filtriranja HEPA, kot je Jovis
3.     Priloženi priključki – za lažje in bolj učinkovito čiščenje manjših površin je nekaterim ročnim sesalnikom (npr. modelu Handy Plus) priložen nastavek za reže
4.     Prostornina vrečke za prah – večja prostornina pomeni, da je v njej več prostora za prah in lahko očistite več ob manj ‘izletih’ do smetnjaka; s tem prihranite na času, pa še bolj priročno je!
Indikator moči baterije – enostavna lučka, ki pa vas bo opozorila, ko bo v bateriji preostalo le malo energije, tako da ne boste na sredi dela ostali brez

Pet najpomembnejših točk pri izbiranju novega sesalnika za prah

Pred nakupom svojega novega sesalnika za prah vsekakor preverite naslednjih pet ključnih podrobnosti: 

1. Moč v wattih in moč motorja

Podatek o moči v wattih je zelo pomemben, vendar pa zmogljivost vsesavanja ni odvisna samo od moči motorja, ampak od zasnove sesalnika v celoti. Večja moč v wattih pomeni zmogljivejši motor!

2. Zračna moč

Ali ste vedeli, da je pri izražanju sesalne moči zračna moč v wattih boljši pokazatelj kot moč motorja? V zračnih wattih je namreč navedena dejanska zmogljivost sesalnika, ne le moč motorja samega. Vendar pa zamašen filter dramatično zniža zračno moč in zmogljivost sesalnika! Zračni watti so običajno navedeni na osnovi evropskega standarda testiranja (IEC60312). V nasprotnem primeru podatek, ki ga proizvajalec navaja, ni nujno zanesljiv!

3. Vsesavanje prahu

Oblika nastavka tako pri cilindričnih kot pri pokončnih sesalnikih za prah izjemno vpliva na učinkovito vsesavanje prahu. Čim višji je odstotek vsesanega prahu – tudi ta podatek se običajno meri po določilih evropskega standarda IEC – tem bolj učinkovit je sesalnik za prah. 

4. Sesalniki z vrečko za prah in brez nje

Preden se odločite, če je za vas bolj primeren sesalnik z vrečko za prah oziroma sesalnik brez nje, pomislite na naslednje:
 • Sesalniki brez vrečke za prah niso nujno bolj učinkoviti kot tisti z vrečko za prah!
 • Pri sesalnikih brez vrečke za prah dodatnih vrečk za prah ne potrebujete, kar pomeni, da nimate dodatnih stroškov.
 • Sesalniki brez vrečke za prah vam omogočajo nadzor nad nečistočo in prahom v posodi za prah, tako da zlahka opazite, kdaj je posoda polna. Vendar pa so številni sesalniki z vrečko za prah opremljeni s kontrolno lučko, ki opozarja na polno vrečko za prah.
 • Nekateri sesalniki brez vrečke za prah bodo delovali optimalno le, če boste redno čistili filter.
 • Med praznjenjem posode za prah, s katero so opremljeni sesalniki brez vrečke za prah, boste morda izpostavljeni prahu, zato so ti manj primerni za osebe, ki imajo težave zaradi alergij in astme.
 • Sesalniki z vrečko za prah so higienski, odstranjevanje polne vrečke za prah pa je preprosto in čisto opravilo.

5.Vrste filtrov

V sesalnikih vgrajene filtre delimo na dve osnovni kategoriji:
1. Mikrofilter: Ta način filtriranja je običajen pri osnovnih tipih sesalnikov za prah. Mikrofilter je običajno zelo primeren in izpolnjuje svojo nalogo. Nekateri mikrofiltri so pralni in namenjeni večkratni uporabi, druge spet je treba po potrebi zamenjati z novimi.
2. Filter HEPA: Filter HEPA filtrira in zadrži drobne delce in cvetni prah, ki bi se sicer iz sesalnika vrnili nazaj v prostor z izpihanim zrakom. Zato so s filtri HEPA opremljeni sesalniki za prah idealna izbira za osebe, ki imajo težave z alergijami in astmo. Večina filtrov HEPA je pralnih in so namenjeni večkratni uporabi.
 

Prihodnost

Kombinacija zračnih wattov in zmogljivosti vsesavanja prahu
Učinkovit je tisti sesalnik za prah, ki se odlikuje tako po številu zračnih wattow kot po zmogljivosti vsesavanja prahu. V naslednjih prihodnosti se bo učinkovitost sesalnika verjetno standardno izražala prav s tem podatkom, podobno kot se danes za označevanje hladilnih aparatov uporablja oznaka AAA.

Pokončen ali cilindričen sesalnik za prah?

Pokončni sesalnik za prah ima pokončno postavljen vsebnik za prah, medtem ko je ta pri cilindričnih sesalnikih v skoraj vodoravnem položaju. Morda ne veste, da imata tako cilindrični kot pokončni sesalnik za prah svoje prednosti in pomanjkljivosti. Svojo odločitev za enega od obeh morate sprejeti na osnovi površine, ki jo želite čistiti – ob tem pa upoštevajte tudi to, kaj je vam osebno ljubše!

Prednosti pokončnih sesalnikov za prah

· Izjemno učinkovito čiščenje preprog in tekstilnih talnih oblog
· Zmogljive krtače odlično odstranjujejo tudi dlake hišnih ljubljenčkov
· Prostornina vsebnika za prah je običajno velika, tako da ni potrebno prepogosto praznjenje
· Cev je običajno dolga in olajša čiščenje stopnic
· Nastavek za tla je običajno večji, tako da zajame večjo površino in s tem skrajša trajanje čiščenja.

Pomanjkljivosti pokončnih sesalnikov za prah

· Običajno so težji, tako da za potiskanje in dviganje potrebujete več moči
· Včasih so na manjšem prostoru težje vodljivi
· Vrtljiva čistilna glava je manj primerna za čiščenje trdih tal

Prednosti cilindričnih sesalnikov za prah

· So idealni za manjša stanovanja
· So manjši in lažji, zato jih je lažje uporabljati
· Idealni so za čiščenje težko dostopnih kotičkov, na primer stopnic ali tal pod pohištvom
· Velik doseg, saj je nastavek za čiščenje ločen od sesalnika
· Zloženi so običajno kompaktni, kar olajša shranjevanje
· Primerni so za čiščenje številnih površin, vključno s preprogami in trdimi tlemi

Pomanjkljivosti cilindričnih sesalnikov za prah

· Prostornina vsebnika za prah je običajno manjša kot pri pokončnih sesalnikih, zato je potrebno večkrat izprazniti posodo za prah oz. zamenjati vrečko za prah
· Manj primerni so za čiščenje velikih površin, prekritih s preprogami ali tekstilnimi talnimi oblogami

Sesalniki z vrečko za prah : Sesalniki brez vrečke za prah

Sesalniki brez vrečke za prah so najbolj priljubljeni. A v nasprotju s splošnih prepričanjem sploh ne drži, da so sesalniki brez vrečke za prah bolj učinkoviti od tistih z vrečko za prah! Če ima kdo od članov vaše družine težave zaradi alergije na prah ali astme, je morda najboljša izbira sesalnik z vrečko za prah. Priporočamo, da se pred nakupom novega sesalnika seznanite s prednostmi in pomanjkljivostmi, ki jih navajamo v nadaljevanju, saj se boste tako lažje odločili, kakšen sesalnik bo najbolje zadovoljil vaše potrebe.
 

Sesalniki z vrečko za prah

William H. Hoover je začel s proizvodnjo prvih sesalnikov za prah za uporabo v gospodinjstvih leta 1908. Tekom prejšnjega stoletja so sesalniki za prah občutno napredovali, in čeprav so dandanes veliko bolj priljubljeni sesalniki brez vrečke za prah, 'stari' sesalniki z vrečko še vedno ohranjajo določene prednosti!
 • Sesalniki za prah z vrečko so bolj higienski, saj pri zamenjavi vrečke za prah niste izpostavljeni nečistoči in prahu – zato so idealni za osebe, ki imajo težave zaradi alergij ali astme 
 • Vzdrževanje sesalnikov z vrečko za prah je minimalno, saj je čiščenje filtra le redko potrebno.
Glavne pomanjkljivosti sesalnikov z vrečko za prah:
 • Običajno se dogaja, da bolj kot je polna vrečka za prah, manj učinkovit je sesalnik 
 • Ni vedno enostavno ugotoviti, kdaj je vrečka za prah polna – so pa nekateri sesalniki opremljeni s kontrolno lučko, ki opozarja, da je vrečka polna in jo je treba zamenjati. 
 • Pri sesalnikih z vrečko za prah morate kupovati nadomestne vrečke

Sesalniki brez vrečke za prah

V zadnjem desetletju se je priljubljenost sesalnikov brez vrečke za prah izjemno povečala, saj imajo veliko prednosti:
 • Če imate sesalnik brez vrečke za prah, nakup nadomestnih vrečk za prah ni več potreben, kar pomeni prihranek, pa še okolju prijazni so!
 •  Pri sesalnikih brez vrečke za prah jasno vidite, koliko prahu in nečistoče je v posodi za prah, tako da ne morete spregledati, da se je posoda za prah napolnila in jo je treba izprazniti – zato ne prihaja do izgube sesalne moči.
Glavne pomanjkljivosti sesalnikov brez vrečke za prah:
 • Pri nekaterih sesalnikih brez vrečke za prah je potrebno redno čiščenje filtrov, da zagotovimo optimalno zmogljivost 
 • Pri sesalnikih brez vrečke za prah smo med praznjenjem posode izpostavljeni prahu 
 • Sesalniki brez vrečke za prah so lahko dražji

Kako delujejo sesalniki brez vrečke za prah?

Tehnologija ločevanja pri sesalnikih brez vrečke za prah
Niso vsi sesalniki brez vrečke za prah enaki. Ključnega pomena za učinkovitost sesalnika je uporabljeni sistem ločevanja prahu iz zraka; ta tudi vpliva na to, kako pogosto je potrebno čiščenje filtra. Obstajajo trije osnovni načini:
 

Filtriranje

Sesalnik brez vrečke za prah, ki deluje na osnovi filtriranja, zlahka prepoznate, saj v posodi za prah takoj opazite velik filter. Za učinkovito delovanje takega sesalnika je ključnega pomena redno čiščenje filtra. Običajno je potrebno pranje in čiščenje filtra po vsaki četrti do šesti uporabi, vendar pa je ta pogostnost čiščenja odvisna od proizvajalca. Pomanjkljivo vzdrževanje filtra opazno zmanjša učinkovitost.
 

Ciklonske enote

Filtri na ciklonskih enotah običajno niso vidni skozi steno posode za prah. Zrak se pomika navzgor v vrtinec oz. ciklon zaradi posebne oblike enote; ta pospeši pretok zraka in usmerja prah v posodo za prah. Zato zrak, ki prihaja do filtra, ne vsebuje veliko prahu, kar zmanjša potrebo po pranju in vzdrževanju filtra.
Sama oblika sistena z enim ciklonom zelo močno vpliva na rezultat. Hooverjev model Rush se ponaša s 75-odstotno učinkovitostjo (75 % prahu ostane v posodi za prah, 25 % pa pripotuje do filtra). Pri večini enot z enim ciklonom je ta vrednost približno 65 %*.
 

Multiciklonske enote

Taki sesalniki za prah potrebujejo najmanj vzdrževanja. Večje število ciklonov namreč dodatno pospeši pretok zraka in iz njega izloči tudi najmanjše prašne delce, ki tako sploh ne pripotujejo do filtra. Pri sesalnikih, opremljenih s sistemom Airvolution, bo morda naslednje čiščenje filtra potrebno šele čez devet mesecev *!
* Na osnovi rezultatov testiranj IEC, opravljenih v Hooverjevih laboratorijih na osnovi standardnega postopka testiranja IEC.

Prednosti multiciklonskega sistema Airvolution

Sistem Airvolution usmerja zrak, ki vsebuje prah, navzgor skozi komoro Airvolution v 12V skupino celic; v njej se hitrost pretoka zraka poveča in nastajajo velike g-sile, zaradi katerih se prah izloči iz zraka, stran od filtra in v posodo za prah. Ta edinstveni sistem prinaša naslednje prednosti:
Ne prihaja do izgube sesalne moči*
Ker se prah ne nabira v filtrih, se ti le redko kdaj zamašijo. Tako ostaja sesalna moč enakomerna in se ne zmanjšuje, medtem ko se posoda za prah polni.
Vzdrževanje filtrov je le redkokdaj potrebno
Do filtrov prodre le malo prahu, zato redno čiščenje ni potrebno. Med testiranji se je potreba po čiščenju filtrov pokazala šele po devetih mesecih redne uporabe.
Enostavno praznjenje
Zadostuje hiter pritisk na gumb in sistem Airvolution je že sproščen, lahko ga vzamete iz sesalnika in enostavno izpraznite posodo za prah.
Izjemno učinkovito vsesavanje prahu
Ker ne prihaja do izgube sesalne moči, je sesalna moč 220 zračnih wattov stalno na voljo. Velika moč pa zagotavlja izjemno učinkovito vsesavanje. Dejansko je sistem Airvolution Hooverjev najučinkovitejši sistem za vsesavanje prahu
Odobreno s strani združenja Allergy UK
Vsi sesalniki za prah s sistemom Airvolution so opremljeni z znakom združenja Allergy UK; to pomeni, da sistem zagotavlja najvišji standard filtriranja in ravnanja s prahom ter je zato primeren za osebe, ki trpijo zaradi alergij in astme.
*Na voljo pri vseh novih izdelkih Airvolution s kodo NL. Filtre vzdržujte skladno z navodili proizvajalca.
*Vrednosti se lahko pri nekaterih modelih razlikujejo

Sistemi filtriranja

Če imate težave zaradi astme ali alergije na prah, je sistem filtriranja zelo pomemben dejavnik pri izbiri ustreznega sesalnika za prah za vaše potrebe. Sistem filtriranja namreč določa velikost in število prašnih delcev, ki se bodo z zrakom iz sesalnika vrnili v prostor.
Obstajata dve osnovni kategoriji sistemov filtriranja:
 

Mikrofilter

Način filtriranja, uporabljen pri običajnih sesalnikih. Na splošno idealen način; nekateri filtri so pralni in namenjeni večkratni uporabi, nekatere pa je treba zamenjati.
 

HEPA Filter

Najprej so jih uporabljali v medicini. Hooverjevi filtri HEPA (High Efficiency Particulate Air) ulovijo in zadržijo kar 99,9 % drobnih prašnih delcev in cvetnega prahu, zato so zelo primerni za osebe, ki trpijo zaradi alergij ali astme. Večina filtrov HEPA je pralnih in namenjenih večkratni uporabi.
Pri sesalnikih z vrečko za prah poteka filtriranje HEPA že z materiali, iz katerih je izdelana vrečka za prah. Pri sesalnikih brez vrečke za prah se zrak, ki vsebuje prah, vrtinči navzgor proti filtru HEPA, ob tem pa se prah izloči iz zraka in pade na dno posode za prah. Čim hitrejši je zračni tok, tem več prahu se izloči iz zraka. Pri vrhunskih sesalnikih za prah, kot je to na primer Hooverjev model Freedom, se iz zraka izloči skoraj ves prah, zato ostajajo filtri čisti, tako da se ohranja konstantna sesalna moč.

Sesalna moč WATTi : Zračni WATTi

Razlika med watti in zračnimi watti, ter zakaj so ti pomemben pokazatelj sesalne moči.
 
V wattih merimo količino moči, ki se dovaja motorju. Ker pa je izhodna moč oz. moč vsesavanja na koncu cevi odvisna tudi od dizajna in učinkovitosti sesalnika, so zračni watti, v katerih izražamo izhodno moč in moč vsesavanja, bolj realen pokazatelj in boljša osnova za primerjavo med različnimi sesalniki. Upoštevati pa morate, da zamašen filter prav hitro zmanjša število zračnih wattov in zniža učinkovitost sesalnika!
 
Če delate primerjavo na osnovi wattow, vedite, da v principu velja, da večje število wattov pomeni več moči in s tem učinkovitejše vsesavanje. Ne pozabite, da je število zračnih wattov (oziroma sesalna moč) odvisno od moči (wattov), ter da sesalniki, ki imajo večje število zračnih wattow ter torej običajnih wattov po pravilu tudi porabijo več energije.
 
Da bi bil resnično učinkovit, mora imeti pokončni sesalnik približno 100 zračnih wattov, cilindrični sesalnik pa približno 220 zračnih wattov. Cilindrični sesalniki za prah morajo biti močnejši, saj morajo vsesati prah navzgor skozi cev. Prav tako morajo imeti sesalniki, opremljeni s filtri HEPA, večjo moč; le tako bodo vsi prašni delci pripotovali v filter skozi gosto tkana vlakna.
 
Ne pozabite, da se število zračnih wattov dramatično zmanjša, če je filter zamašen, zato morate filter čistiti redno, kot to priporoča proizvajalec.
Zračni watti so običajno navedeni na osnovi evropskega standarda testiranja (IEC60312). V nasprotnem primeru podatek, ki ga proizvajalec navaja, ni nujno zanesljiv!
 
Prihodnost:
Učinkovit je tisti sesalnik za prah, ki se odlikuje tako po številu zračnih wattow kot po zmogljivosti vsesavanja prahu. V naslednjih prihodnosti se bo učinkovitost sesalnika verjetno standardno izražala prav s tem podatkom, podobno kot se danes za označevanje hladilnih aparatov uporablja oznaka AAA.

Za osebe, ki imajo težave zaradi alergij - odobritev s strani Allergy UK

Zakaj so sesalniki, ki jih je odobrilo združenje Allergy UK, najboljša izbira za tiste, ki imajo težave zaradi alergije ali astme
 
Združenje Allergy UK podeljuje oznako o ustreznosti tistim sesalnikom za prah, ki omejujejo /zmanjšujejo prisotnost / odstranjujejo alergene iz okolja in so torej primerni za osebe, ki imajo težave zaradi alergij.
 
Sesalniki z oznako Allergy UK odstranijo večino alergenov in zagotavljajo, da se ti ne vračajo nazaj v prostor skupaj z zrakom, ki priteka iz sesalnika za prah. The Allergy UK je odobril vse Hooverjeve sesalnike za prah, ki delujejo na osnovi patentiranega sistema Airvolution, vključno z modeli Freedom, Slalom in Xarion.
Če imate mačko ali psa, si priskrbite sesalnik za prah, ki bo odstranil alergene, ki so posledica prisotnosti hišnih ljubljenčkov. Ne boste zgrešili, če izberete katerega koli od Hooverjevih sesalnikov za prah brez vrečke, ki jih je odobrilo združenje Allergy UK, saj ti odstranijo pršice in alergene zaradi hišnih ljubljenčkov. Več si lahko preberete na spletnem naslovu www.allergyuk.org

Dlake hišnih ljubljenčkov

Primernost sesalnika za odstranjevanje dlak hišnih ljubljenčkov
 
Hišni ljubljenčki so pač del družine, toda vsi vemo, kako hitro lahko pasja ali mačja dlaka zavlada našemu stanovanju … Kratka dlaka je še najbolj trdovratna, saj se čvrsto oprime oblazinjenega pohištva in preprog, dolgih dlak pa je običajno še več in so vidne na vsaki površini. Če pri odstranjevanju dlak nismo dovolj učinkoviti, se prav kmalu v stanovanju razvije neprijeten, zatohel vonj, in prav kmalu lahko dobimo občutek, da ne živimo več v svojem stanovanju, ampak v velikem »pesjaku« …
Za ohranjanje čistoče in svežine v hiši nujno potrebujemo učinkovit sesalnik, ki je namensko zasnovan za tovrstno uporabo in bo dejansko odstranil dlake hišnih ljubljenčkov in vseh prisotnih alergenov.
 
Hoover vam ponuja številne modele sesalnikov za prah z zmogljivimi turbo krtačami za čiščenje dlak, ki bodo brez posebnega truda odstranili trdovratne dlake vaše mačke ali psa s preprog in oblazinjenega pohištva. Krtača posebne oblike s hitrim vrtenjem učinkovito zrahlja oprijem dlak in olajša vsesavanje, vaš dom pa ostane čist in brez nadležnih dlak!

Prostornina posode za prah ali vrečke za prah

Od prostornine posode oz. vrečke za prah je namreč odvisno, kako pogosto se boste sprehodili do smetnjaka …. Če imate veliko hišo in si želite pogosto pot do smetnjaka in nazaj, se splača izbrati sesalnik z večjo posodo /vrečko za prah. Če pa težko dvigate in upravljate sesalnik, upoštevajte, da je sesalnik tem težji, čim večja je prostornina posode/vrečke za prah!
 

Učinkovitost vsesavanja prahu

Nove ocene učinkovitosti vsesavanja prahu, in zakaj so pomembne
Velika moč v wattin (vstopna moč) ne pomeni nujno tudi bolj učinkovitega vsesavanja, saj je količina te moči, ki se spremeni v zračne watte (sesalna oz. izhodna moč) delno odvisna tudi od dizajna sesalnika in njegove učinkovitosti.
 
Predvsem dizajn nastavka tako pri cilindričnih kot pri pokončnih sesalnikih lahko občutno vpliva na učinkovitost vsesavanja; čeprav za zdaj ti podatki še niso na voljo, pa bodo kmalu povsem običajni in izmerjeni na osnovi evropskega standarda testiranja IEC. Izražen bo odstotek prahu, ki ga sesalnik za prah vsesa.

 

Nasveti pred nakupom pralnega, sušilnega oz. pralno-sušilnega stroja

Sušilni stroji: odzračevalni ali kondenzacijski?

Obstajata dve vrsti sušilnih strojev:odzračevalni ter kondenzacijski.
Za tiste, ki niso prepričani, kateri bi bil za njih bolj primeren, smo pripravili tale vodnik

Odzračevalni sušilni stroji

Odzračevalni sušilni stroji, kot je to na primer Hooverjev Vision HD, iz bobna skozi cev odvajajo paro, ki nastaja med sušenjem. Pri takih sušilnih strojih morate ali napeljati cev skozi stalen izhod na zunanji steni, ali pa cev potisnete skozi okno takrat, ko sušilni stroj deluje.
Če nimate možnosti, da bi cev potisnili skozi okno, medtem ko uporabljate stroj, ali če ne morete postaviti stroja ob zunanjo steno, se raje odločite za kondenzacijski sušilni stroj.
 

Kondenzacijski sušilni stroj

Pri kondenzacijskih sušilnih strojih se voda, ki kondenzira med sušenjem, zbira v posodi, ki jo je treba izprazniti, ko se napolni. Kondenzacijski sušilni stroj lahko postavite kamor koli v dobro zračen prostor, saj nimajo ne cevi za odzračevanje ne cevke za odtekanje vode.
Posode za vodo v nekaterih kondenzacijskih sušilnih strojih so nizko pri tleh, so kar težke in je prenašanje precej naporno. Če mislite, da boste imeli težave s poklekanjem in prenašanjem težke posode za vodo, se raje odločite za kondenzacijski sušilni stroj, pri katerem je posoda za vodo v višini vrat.
Taki so na primer Hooverjevi sušilni stroji AquaVision, saj so opremljeni z edinstveno patentirano posodo za vodo, ki je zelo priročno nameščena znotraj vrat. Ker je posoda za vodo AquaVision v višini vrat in zasnovana tako, da jo njeno prenašanje enostavno, jo zelo hitro in enostavno izpraznite. Prednost je tudi v tem, da je posoda AquaVision prozorna, tako da imate vedno nadzor nad tem, koliko vode je v njej. Tako jo lahko pravočasno izpraznite in ne prihaja do prekinitev programov sušenja.
Na tržišču je velika izbira kondenzacijskih sušilnih strojev. Če želite imeti veliko izbiro tako glede dizajna, barve, velikosti in števila programov, je najbolje, da se odločite za kondenzacijski sušilni stroj.

Pri porabi energije in vode učinkoviti pralni stroji, sušilni stroji in pralno-sušilni stroji

Če želite zmanjšati vsoto, ki jo plačujete za elektriko, prispevati k ohranjanju našega okolja, ali pa oboje, ne boste zgrešili, če izberete Hooverjeve modele, ki so učinkoviti pri porabi energije in vode. Vsi naši stroji so zasnovani na osnovi najnovejših tehnoloških dosežkov, tako da vam zagotavljamo, ob nizki porabi energije in vode, tudi najboljšo učinkovitost delovanja.

Zakaj je pomembno, da je stroj učinkovit pri porabi energije in vode?

Učinkovitost pri porabi energije in vode je pomembna predvsem v luči vsakdanjih stroškov, saj vam lahko energijsko učinkovit stroj ne le zmanjša račun za elektriko, ampak ob tem porabi kar 3000 litrov vode manj na leto. Dobro je vedeti tudi to, da so Hooverjevi aparati, ki so učinkoviti pri porabi energije in vode, učinkoviti tudi pri omejevanju ogljikovega odtisa, kar prispeva k ohranjanju našega okolja.
 

Razvrstitev v energijske razrede

Vsi pralni stroji in sušilni stroji so razvrščeni v razrede od A-G in sicer po:
· Energijski učinkovitosti
· Učinkovitosti pranja
· Učinkovitosti ožemanja
Sušilni stroji so razvrščeni v razrede od A-G, in sicer samo po energijski učinkovitosti.
Razred A pomeni največjo energijsko učinkovitost, medtem ko so v razred ‘G’ označeni energijsko zelo neučinkoviti aparati. Razred ‘A’ je nato razdeljen v več podrazredov; tisti energijsko najbolj učinkoviti aparati imajo oznako ‘AAA’– A za energijsko učinkovitost, A za učinkovitost pranja ter A za učinkovitost ožemanja.
 

Priporoča Energy Saving Trust

Če želite kupiti pri porabi energije in vode učinkovit pralni stroj, lahko tudi poiščete katerega od tistih, ki jih priporoča Energy Saving Trust.
Pralni stroji, ki so označeni s tem logotipom, ustrezajo strogim zahtevam Trusta in so vsi razvrščeni v razred AAA.
Skoraj vsi Hooverjevi pralni stroji so med tistimi, ki jih priporoča Energy Saving Trust, in razvrščeni v razred AAA. Nekateri izmed Hooverjevih strojev pa celo dosegajo izjemno energijsko učinkovitost – če želite takšnega, ga boste prepoznali po oznaki A+++.
 

Nekaj nasvetov za prihranek pri energiji in vodi

· Kupite pri porabi energije in vode učinkovit pralni stroj; katerega izmed tistih, ki jih priporoča Energy Saving Trust – zagotovo boste prihranili na energiji.
· Perite na 30°C namesto na 40°C; poraba energije bo za 40 % manjša.
· Vedno perite/sušite poln stroj perila, s čimer zmanjšate število pranj/sušenj.
· Kupite pralni stroj, ki samodejno določi količino perila v stroju in ustrezno prilagodi porabo vode in energije. Vsi Hooverjevi pralni stroji so opremljeni s funkcijo nadzora količine perila v stroju, poimenovano KG mode.
· Če je lepo vreme, obesite perilo, da se posuši na prostem.
· Če sušite perilo v stroju, uporabljajte pralni stroj z ožemanjem razreda A, kot so to stroji iz Hooverjeve linije Dynamic. Čim večja je hitrost ožemanja perila, tem bolje – za vsakih 200 vrt./min večja hitrost skrajša trajanje sušenja za 10 minut. To pa seveda pomeni manjšo porabo energije in celo prepolovi stroške sušenja v primerjavi s stroji, razvrščenimi v razred G.
· Če kupite sušilni stroj take zmogljivosti sušenja, da lahko v njem posušite cel stroj v pralnem stroju opranega perila, vam ne bo treba po vsakem programu pranja dvakrat vklopiti programa sušenja!

Ali je pralno-sušilni stroj zame primeren?

Pralno-sušilni stroji imajo številne prednosti, predvsem pa so primerni za tiste, ki nimajo dovolj prostora za dva ločena aparata, torej pralni in sušilni stroj. Po pričakovanjih pa morate seveda v primeru, da izberete kombinirani aparat, pristati na določene kompromise. Če niste prepričani, kaj bi bilo za vas najbolje, preberite tekst v nadaljevanju in odločitev bo lažja!

Prednosti pralno-sušilnih strojev:

 • Ker sta oba aparata združena v enem ohišju, s tem prihranite na prostoru in vam ga ostane več za druge aparate, na primer pomivalni stroj. 
 • Če imate dovolj prostora samo za en aparat, lahko z nakupom pralno-sušilnega stroja izrabite prednosti sušilnega stroja, ki vam bi bile sicer nedosegljive. 
 • Na voljo so tudi pralno-sušilni stroji velikih zmogljivosti, ki so primerni tudi za velike družine, saj operejo in posušijo večjo količino perila. Hoover vam na primer ponuja pralno-sušilni stroj, ki naenkrat opere 9 kg perila, posuši pa 6 kg. 
 • Najboljši pralno-sušilni stroji operejo perilo enako dobro kot običajni pralni stroji. Dejansko Hooverjevi pralno-sušilni stroji, opremljeni s sistemom Dynamic 3D Wash System, v katerih se perilo premika v tri smeri, zagotavljajo resnično izjemne rezultate pranja. 
 • Pralno-sušilni stroji ne potrebujejo nikakršnega dodatnega zračenja, saj so opremljeni s sistemom za samodejno kondenzacijo. 
 • Stroški delovanja pralno-sušilnega stroja so običajno enaki kot stroški pri delovanju pralnega in sušilnega stroja. 
 • Ker morate kupiti samo en aparat, je ta strošek nižji kot nakup dveh ločenih aparatov, pralnega stroja in sušilnega stroja.

Pomanjkljivosti pralno-sušilnih strojev

 • V pralno-sušilnem stroju lahko posušite manj perila kot ga lahko v njem operete, zato ne boste mogli vsega opranega perila posušiti naenkrat. Seveda si lahko pomagate tako, da del perila posušite na vrvi – predvsem tisto perilo, ki se hitreje suši, na primer sintetiko. 
 • V pralno-sušilnem stroju ne morete hkrati prati in sušiti.
 
Če imate dovolj prostora za dva aparata, se vam bo morda zdel nakup tako pralnega kot sušilnega stroja bolj priročen. Če pa ste na tesnem s prostorom, je pralno-sušilni stroj odlična rešitev, saj vam omogoča, da izrabite prednosti dveh strojev tudi takrat, ko preprosto nimate kam postaviti sušilni stroj!

Koristni nasveti za izbiro sušilnega stroja

Ker je tržišču tako velika izbira sušilnih strojev, se je včasih težko odločiti, kateri bi nam najbolj ustrezal. Seveda si vsak želi sebi najbolj primernega in najboljšega.
 
Da bi vam olajšali izbiro in odločitev, smo vam pripravili tale vodnik, ki vas bo opozoril na pet najpomembnejših značilnosti, na katere morate biti pozorni, če želite izbrati sebi najbolj primeren model!
 

Primerjava med kondenzacijskimi in odzračevalnimi sušilnimi stroji

 
Kondenzacijski sušilni stroji so zelo priljubljeni, saj se voda, ki izhlapeva, nabira v posodi v notranjosti stroja in zato lahko stroj dejansko postavite kamor koli. Odzračevalni sušilni stroji pa morajo stati v bližini okna ali odprtine na prosto, saj se vodna para skozi cev odvaja na prosto. V učinkovitosti med obema vrstama sušilnih strojev ni razlike, gre le za to, če imate ustrezen prostor, kamor bi lahko postavili odzračevalni sušilni stroj.
 

Naj bo posoda za vodo pri tleh ali v višin vrat?

 
Pri nekaterih kondenzacijskih  sušilnih strojih je posoda za vodo na tleh, kar bi vam lahko povzročalo težave, če se težko pripognete, pokleknete in dvigate težja bremena. V takih primerih svetujemo, da izberete sušilni stroj, ki ima posodo za vodo v višini vrat, kot je to na primer Hooverjev AquaVision.
AquaVision je namreč opremljen z edinstveno patentirano posodo za vodo, ki je priročno nameščena v vratih. Ker je tako visoko, je tudi odstranjevanje posode za vodo AquaVision veliko lažje, prav tako prenašanje, praznjenje posode za vodo pa je hitro in enostavno opravilo. Pri posodi za vodo AquaVision ste tudi vedno na tekočem, koliko vode je v njem, in jo tako lahko pravočasno izpraznite in s tem preprečite morebitne prekinitve programa sušenja.
 

Velikost sušilnega stroja

 
Tako kot pralni stroji se tudi sušilni stroji razlikujejo tako po dimenzijah kot po zmogljivosti. Upoštevajte, da večji boben ne pomeni samo možnosti sušenja večje količine perila naenkrat, ampak da to pomeni tudi manj pogosto sušenje in s tem prihranek energije in s tem denarja!
Če si želite res velik sušilni stroj, vam priporočamo Hooverjev model Dynamic 9kg, v katerem lahko naenkrat posušite dva manjša stroja opranega perila – ali enega velikega. Pri izbiri sušilnega stroja je pomembno upoštevati, kako zmogljiv pralni stroj imate. Če je zmogljivost pralnega stroja večja od zmogljivosti sušilnega, ne boste mogli vsega opranega perila naenkrat posušiti v sušilnem stroju.
 

Energijska učinkovitost

 
Pri sušenju se porabi več energije kot pri pranju, zato so številni sušilni stroji razvrščeni v razred C energijske učinkovitosti. Če si želite sušilni stroj najboljše energijske učinkovitosti, ki zagotovo prinaša prihranek energije, poiščite sušilni stroj z energijsko oznako A ali B, ali še bolje – izberite takega, ki ga priporoča Energy Saving Trust. Več si lahko preberete v vodniku energijske učinkovitosti.
 

Programske ure

 
Programske ure sušilnih strojev omogočajo nastavljanje trajanja sušenja od 80-180 minut. Vsi Hooverjevi sušilni stroji so pri nastavitvi časovnih programov zelo radodarni, saj to omogoča sušenje velike količine perila, ne da bi morali ponastavljati časovni program.
 
Vsi Hooverjevi sušilni stroji so opremljeni tudi s programi za sušenje s senzorji ‘sensor dry’; ko je dosežena nastavljena stopnja suhosti perila, se sušilni stroj samodejno izklopi. Na ta način je vaše perilo varno pred pretiranim sušenjem, ki bi mu lahko škodovalo, pa tudi energija se ne troši po nepotrebnem!

Koristni nasveti za izbiro pralnega stroja

Ker je tržišču tako velika izbira pralnih strojev, se je včasih težko odločiti, kateri bi nam najbolj ustrezal. Seveda si vsak želi sebi najbolj primernega in najboljšega.
 
Da bi vam olajšali izbiro in odločitev, smo vam pripravili tale vodnik, ki vas bo opozoril na pet najpomembnejših značilnosti, na katere morate biti pozorni, če želite izbrati sebi najbolj primeren model!
 
 

Majhen ali velik pralni stroj?

 
Če imate veliko družino in pogosto perete, lahko z izbiro 9-kg or 10-kg pralnega stroja občutno zmanjšate pogostnost pranja, s tem pa prihranite na času in energiji. Hooverjevi zmogljivi pralni stroji Dynamic pa sploh ne zasedajo veliko več prostora kot običajni pralni stroji, kajti ključna razlika je v večjem bobnu v notranjosti.
 
Če pa imate malo prostora na voljo, vam Hoover ponuja celo vrsto manjših modelov, namenjenih prav tistim, ki velikega stroja nimajo kam postaviti – ti manjši stroji pa se pohvalijo z zmogljivostjo 6 ali 7 kg, kar je več kot 20 % več od običajne zmogljivosti 5 kg. Tako lahko izrabite vse prednosti, ki jih pomeni večja zmogljivost, ob tem pa stroj zasede toliko prostora, kolikor ga je pač na voljo.
 

Pralni stroji, razvrščeni v najboljši razred učinkovitosti porabe energije in vode

 
V najboljši razred učinkovitosti po porabi energije in vode razvrščeni pralni stroji hitro postajajo najbolj priljubljeni med potrošniki. Če se odločite za enega izmed Hooverjevih aparatov, ki so po učinkovitosti porabe energije in vode razvrščeni v najboljši razred in se torej lahko pohvalijo z majhno porabo energije in vode, boste obenem dobili tudi stroj, ki je bolj učinkovit od običajnih pralnih strojev. Hooverjev model Dynamic 10+ Steam na primer deluje na osnovi parne tehnologije in zagotavlja izjemne rezultate čiščenja, kakršne pričakujete po pranju na 60°C, a stroj perilo opere na temperaturi pod 40°C!
 
Da bi ugotovili učinkovitost stroja pri porabi energije in vode, morate preveriti razred, v katerega je stroj razvrščen. Razred A pomeni najboljšo energijsko učinkovitost, razred ‘G’ pa najslabšo energijsko učinkovitost. Razred A je nato razdeljen na podrazrede, kjer so najboljši stroji označeni z ‘A+++AA’–A+++ za energijsko učinkovitost, A za učinkovitost pranja in A za učinkovitost ožemanja.
 
Če pa hočete biti povsem prepričani, da ste izbrali enega najboljših pralnih strojev po učinkoviti porabi energije in vode, poiščite stroj z logotipom Energy Saving Trust Recommended. Ta logotip zagotavlja varčnost stroja z energijo!
 

Pralni stroj s polnjenjem spredaj ali pralni stroj s polnjenjem zgoraj?

 
Pralni stroji s polnjenjem spredaj so zelo priljubljeni, saj so majhni in kompaktni in jih lahko postavimo tudi v kuhinjo. Hooverjevi najboljši modeli s polnjenjem spredaj so zelo zmogljivi in izjemno učinkoviti pri porabi vode in energije, zato so tudi najboljša izbira, če želite zmanjšati račun za elektriko in za vodo, obenem pa puščajo tudi najmanjši ogljikov odtis.
 
Pralni stroji s polnjenjem zgoraj so manj priljubljeni, saj jih zaradi nestandardne oblike ne moremo postaviti pod kuhinjski pult; običajno se prostor zanje najde v pralnici ali v garaži. Hooverjevi pralni stroji s polnjenjem zgoraj pa so idealna izbira za tiste, ki se težko pripognejo!
 

Pralno-sušilni stroji

 
Če še nimate sušilnega stroja oziroma nimate prostora zanj, je Hooverjev pralno-sušilni stroj prava izbira! Pralno-sušilni stroji prinašajo velik prihranek prostora, strošek nakupa kombiniranega pralno-sušilnega stroja pa je nižji kot strošek nakupa dveh ločenih aparatov.
 
Hooverjevi pralno-sušilni stroji so opremljeni s sistemom 3D Dynamic Wash System s povsem preoblikovanim bobnom, ki s pomočjo večjega tlaka vode, zakrivljenih reber in posebej oblikovane kupole zagotavlja premikanje perila v bobnu na tridimenzionalen način, kar zagotavlja popolno čisto in sveže perilo.
 

Hitrost ožemanja

 
Hitrost ožemanja je pomembna,saj je od nje odvisno, kako hitro se bo voda odstranila iz perila in konec koncev tudi kako suha bodo oblačila, ko bo program pranja zaključen. Hitrost ožemanja merimo v vrtljajih na minuto; opazili boste, da se Hooverjevi pralni stroji pohvalijo z izjemno veliko hitrostjo ožemanja – od 1200-1600 vrtljajev na minuto.
 
Razen pri pranju občutljivih tkanin velja, da čim višja je hitrost ožemanja, tem bolje! Hitrost ožemanja je pomembna tudi v primeru, da perilo po pranju sušite v sušilnem stroju; vsakih 200 vrt./min več zmanjša trajanje sušenja za 10 minut! Energijsko najbolj učinkoviti pralni stroji so po učinkovitosti ožemanja razvrščeni v razred A.
 
Če redno perete občutljivo perilo, pa pazite, da kupite pralni stroj, ki omogoča prilagajanje hitrosti ožemanja, saj je treba tako perilo zaradi varnosti ožemati pri nižji hitrosti, da ostane dlje časa kot novo. Vsi Hooverjevi pralni stroji vam ponujajo to možnost.

 

Nasveti pred nakupom likalnika

Vodnik od A do Ž, ki Vam bo v veliko pomoč pri izbiri najboljšega parnega likalnika - likalne postaje za Vaše potrebe

Odvisno od modela, ki ga izberete, je lahko parna likalna postaja opremljena s številnimi funkcijami, ki zelo olajšajo likanje. Zato se pred odločitvijo za nakup seznanite z različnimi funkcijami, ki so na voljo – v ta namen smo vam pripravili tale Vodnik od A do Ž, s pomočjo katerega se boste lažje odločili za svojo parno likalno postajo, ki bo kot nalašč za vas.
 

Anti-calc

Funkcija Anti-calc varuje vašo parno likalno postajo pred škodljivimi oblogami kalcija (vodnega kamna) in vam prihrani čas, potreben za čiščenje in vzdrževanje – obenem pa zagotavlja daljšo življenjsko dobo parne likalne postaje.
 

Anti-drip

Funkcija anti-drip zagotavlja, da tudi ko slučajno iz parne likalne postaje sprostite preveč pare (aktivirate funkcijo za močan curek pare) iz likalnika ne kaplja in ne brizga voda, kar bi lahko pustilo madeže na občutljivi tkanini.
 

Anti-scale

Funkcija Anti-scale zagotavlja samodejno odstranjevanje oblog vodnega kamna, tako da vam je prihranjen strošek za nakup dragih čistil, prihranite pa si tudi čas in trud, potreben za ročno čiščenje. Obenem pa ta funkcija zagotavlja daljšo življenjsko dobo parne likalne postaje.
 

Prostornina posode za vodo

Posode za vodo v notranjosti parnih likalnih postaj se med seboj razlikujejo. Čim večja je posoda za vodo, tem bolje – manjkrat boste morali med likanjem doliti vodo!
 

Neomejeno dolivanje vode

Najboljše parne likalne postaje onemogočajo dvig tlaka, zato lahko dolivate vodo tudi takrat, ko je parna likalna postaja vroča. Torej vam ni treba počakati, da se parna likalna postaja najprej ohladi, in nato spet čakati, da se znova segreje, da bi lahko nadaljevali z likanjem.
 

Dolžina kabla

Dolg kabel zagotavlja lažje manevriranje, lažje likanje in s tem bolj udobno delo!
 

Snemljiva posoda za vodo

Možnost odstranjevanja posode za vodo iz podnožja zagotavlja večjo priročnost, saj posodo za vodo preprosto odnesete do pipe in vanjo natočite vodo, namesto da zlivate vodo vanjo s pomočjo vrča. Večina uporabnikov meni, da je prva možnost veliko bolj priročna.
 

Čas segrevanja

Hitro segrevanje parne likalne postaje pomeni, da vam ni treba brezdelno čakati, da se parna likalna postaja segreje – to pa je zelo koristno, če se vam mudi! Najboljše parne likalne postaje se do delovne temperature segrejejo v samo dveh minutah.
 

Tlak

Obstajata dve vrsti parnih likalnih postaj, s tlakom oziroma brez njega. Tiste brez tlaka ustvarjajo kar dvojno količino paro kot klasični parni likalniki, le da ta ni pod tlakom. Parne likalne postaje pod tlakom pa ustvarjajo še več pare, tlak pa doseže do 5 barov. Likanje s takimi parnimi likalnimi postajami je lažje, rezultati likanja pa so boljši z manj truda, saj para prodre v tkanino bolj globoko in z večjo silo. Najboljše parne likalne postaje zagotavljajo tlak 5 barov.
 

Varnostni izklop

Nekatere parne likalne postaje so opremljeni s funkcijo varnostnega izklopa – parna likalna postaja se samodejno izklopi, če je nekaj minut ne uporabite.
 

Likalna plošča

Likalna plošča je ključnega pomena za doseganje dobrih rezultatov likanja. Keramične likalne plošče so najboljše in najbolj kakovostne, kar jih je na voljo, saj je njihovo čiščenje enostavno, so odporne na praske in gladko drsijo po tkanini.
Enako kot material, iz katerega je likalna plošča izdelana, je pomembna tudi njena oblika. Široka likalna plošča zagotavlja pokrivanje velike površine, inteligentno razporejene luknjice za paro pa sproščajo tkanino na ravno pravšnjih mestih tik pred prehodom likalne plošče čez njega – likanje je tako lažje in hitrejše.
 

Parna krtača

Nekatere parne likalne postaje so opremljeni tudi s parno krtačo, tako da lahko tako kot v čistilnicah s paro osvežite tkanino, na primer zavese, občutljive tkanine in nošena oblačila.
 

Količina pare

Količino pritekajoče pare merimo v gramih na minuto; čim večja je ta vrednost, tem bolje parna likalna postaja gladi gube na perilu. Pri parnih likalnih postajah brez tlaka je količina pare, ki nastaja, običajno med 80 in 108 grami na minuto, medtem ko parne likalne postaje s tlakom ustvarjajo več pare, približno 100 do 120 gramov na minuto.
 

Način prenašanja

Parne likalne postaje so sestavljene iz podnožja in samega likalnika, zato so nekoliko težje od običajnih liikalnikov in jih je nekoliko težje prenašati. Vendar pa poseben sistem za prenašanje to olajša; lahko gre za zaklep, ki preprečuje zdrs likalnika s podnožja in ročaj za prenašanje, s pomočjo katerega prenašate likalnik in podnožje kot eno celoto.
 

Spremenljiva količina pare

Naprednejše parne likalne postaje, kot na primer Hooverjeve IronSpeed, omogočajo spreminjanje nastavitve vlažnosti, smeri in moči curka pare in s tem prilagajanje vrsti tkanine, ki jo likate. To pomeni, da lahko ob pravih nastavitvah brez skrbi likate tudi občutljive tkanine, kot na primer kašmir, ko je potrebno, na primer pri likanju zelo zmečkanih srajc ali platnenih hlač, pa nastavite maksimalno količino pare in tlak!
 

Dovajanje pare v vertikalnem položaju

Dovajanje pare v vertikalnem položaju vam omogoča glajenje tkanine na enostaven način: samo pridržite likalnik pokonci na majhni razdalji od tkanine. To je zelo priročno, če želite zravnati zavese ali polikati oblačila, ki se težko likajo, na primer jopiče ali površnike. Ta način je tudi izjemno primeren za likanje občutljivih tkanin, na primer svile ali lycre; take tkanine bi lahko z običajnih likanjem kaj hitro poškodovali!
 

Moč

Čim večja je moč (W), tem hitreje se likalna postaja segreje in tem bolj učinkovita je.

 

Vodnik pri nakupu vaše prve parne likalne postaje

Parne likalne postaje vam lahko pomagajo skrajšati čas, ki ga porabite za likanje, za kar 50 %! Če torej veliko likate ali pa si preprosto želite kar najboljše rezultate likanja v kar najkrajšem času, je parna likalna postaja najboljša rešitev!
 
Najboljše parne likalne postaje imajo več funkcij kot običajni parni likalniki, zato se pred nakupom splača malo raziskati, kaj je na voljo – le tako boste lahko prepričani, da ste izbrali najboljšo parno likalno postajo za vaše potrebe.

Ustvarjanje pare

Povsem jasno je, da je eden najpomembnejših podatkov, ki nas mora zanimati v zvezi s parno likalno postajo, količina pare, ki jo ustvari. Z oddajanjem velike količine pare (merimo jo v gramih pare na minuto) parne likalne postaje brez težav gladijo trdovratne gube in zelo olajšajo in pospešijo likanje. Čim več gramov pare na minuto nastane, tem lažje bo likanje, saj večja količina pare bolj enakomerno in globje prodre v tkanino in pomaga pri sproščanju vlaken in s tem zgladi tudi najbolj trdovratne gube.
Količina pare, ki jo ustvari parna likalna postaja, se razlikuje glede na različne modele. Obstajata dve vrsti parnih likalnih postaj, s tlakom in brez tlaka.

Parne likalne postaje brez tlaka

Parne likalne postaje brez tlaka ustvarijo 80 – 108 gramov pare na minuto. V primerjavi z običajnimi parnimi likalniki, ki ustvarijo približno 40 gramov pare na minuto, je količina ustvarjene pare več kot dvakratna!
Vendar pa iz parnih likalnih postaj brez tlaka para ne priteka pod tlakom, kar pomeni, da ne prodira v tkanino pod tlakom in je glajenje gub na perilu med likanjem težje.

Parne likalne postaje s tlakom

Razen količine pare, ki jo ustvarja parna likalna postaja, je ključnega pomena za učinkovitost parne likalne postaje tudi tlak, pod katerim priteka para iz likalnika – ta omogoča doseganje popolnih rezultatov še enkrat hitreje! Parne likalne postaje so bolj učinkovite pri glajenju trdovratnih gub na perilu, saj para priteka pod tlakom do največ 5 barov, tako da z večjo silo prodre v vlakna. Čim višji je tlak, tem boljši so rezultati.
Parne likalne postaje s tlakom tudi ustvarjajo večjo količino pare kot parne likalne postaje brez tlaka, in sicer običajno med 100 – 120 grami pare na minuto. Tako je zagotovljeno maksimalno prodiranje pare v tkanino in s tem izjemno lahko likanje.

Porazdelitev pare

Če želite kupiti res najboljšo parno likalno postajo, preverite tudi način porazdelitev pare! Tiste najboljše vam namreč omogočajo prilagajanje vlažnossti, moči in smeri curka pare. Tako lahko prilagodite vse nastavitve kosu, ki ga likate, in brez posebnega truda dosežete izjemne rezultate.
Če na primer likate različne vrste tkanin, od kašmirja do platna, si želite tako nežen curek pare od strani med likanjem kašmirja kot tudi močan curek pare od zgoraj, ki bo prodrl globoko v platnena vlakna.

Likalna plošča

Likalna plošča je ključnega pomena za doseganje dobrih rezultatov likanja. Pomembna sta tako material, iz katerega je izdelana, kot tudi njena oblika. Likalna plošča je vmesni člen med likalnikom in vašim perilom. Keramične likalne plošče so najboljše in najbolj kakovostne, kar jih je na voljo, saj je njihovo čiščenje enostavno, so odporne na praske in gladko drsijo po tkanini. Upoštevajte tudi, da mora biti likalna plošča dovolj široka, da pokrije veliko površino, pomembna pa je tudi razporeditev luknjic, skozi katere priteka para, tako da ta sprošča taknino tik pred prehodom vroče plošče čez njo. Tako bo likanje lažje in hitrejše.

Prednosti parne likalne postaje v primerjavi z običajnim parnim likalnikom:

 • Na voljo je več pare in večji tlak, zato je likanje lažje in hitrejše, rezultati likanja pa boljši
 • Prostora za vodo je več, zato jo je treba manjkrat dolivati
 • Najboljše parne likalne postaje omogočajo tudi dotok pare v vertikalnem položaju. To je zelo priročno za likanje zaves in oblačil, ki jih je težko likati, na primer obleke, jopiče, svilena oblačila, saj ne potrebujete likalne deske – preprosto pridržite likalnik v vertikalnem položaju na majhni oddaljenosti od tkanine.

Pomanjkljivosti parnih likalnih postaj

 • So dražje od običajnih parnih likalnikov
 • Nekatere likalne deske so premajhne, da bi nanje položili podnožje s posodo za vodo, zato bi bilo morda smiselno, da kupite novo, primerno likalno desko
 • Za shranjevanje parne likalne postaje potrebujete nekoliko več prostora