O blagovni znamki

Nekoč...
1908   Podjetje Hoover je bilo ustanovljeno leta 1908 v ameriški državi Ohio. Leta 1919 je z registracijo podružnice Hoover Ltd. v Londonu svoje delovanje razširilo tudi na Evropo.
1932   Leta 1932 je bila odprta prva tovarna v Evropi v kraju Perivale (Middlesex), kjer so začeli izdelovati čistilne aparate za preproge. To leto tudi predstavlja začetek še danes trajajoče zgodbe o uspehu, ki je popeljala Hoover med vodilne izdelovalce aparatov za čiščenje tal. Leta 1937 se je Hoover Ltd uvrstil tudi na Londonsko borzo, vendar pa je krovno podjetje iz ZDA obdržalo kontrolni delež.
1946   Leta 1946 so začeli sesalnike izdelovati v tovarni v kraju Cambuslang na Škotskem, leta 1948 pa je bila odprta tudi tovarna v kraju Merthyr Tydfil (Wales), kjer so začeli izdelovati pralne stroje.
1980   Skupina Hoover se je postopoma širila vse do leta 1980. Naslednje desetletje je prineslo restrukturiranje tako na področju proizvodnje kot organizacijske spremembe. Tovarno v Perivaleju so prodali, proizvodnjo čistilnikov preprog pa preselili v Cambuslang. Leta 1983 je ameriški Hoover odkupil manjšinski delež Hoover UK in postal edini lastnik evropske podružnice.
1985   Skupina Hoover se je postopoma širila vse do leta 1980. Naslednje desetletje je prineslo restrukturiranje tako na področju proizvodnje kot organizacijske spremembe. Tovarno v Perivaleju so prodali, proizvodnjo čistilnikov preprog pa preselili v Cambuslang. Leta 1983 je ameriški Hoover odkupil manjšinski delež Hoover UK in postal edini lastnik evropske podružnice.
1995   Tudi leto 1995 je prineslo novost na področju lastništva: novi lastnik skupine Hoover European Appliances v celoti je postal Candy, ki je postal tudi lastnik blagovne znamke za vso Evropo, Severno Afriko in del Srednjega Vzhoda. Blagovna znamka „Hoover by Candy” vključno z izdelki, prodajnimi in tržnimi aktivnostmi niso v ničemer povezani z ameriškim Hooverjem in povezavo Whirlpool-Maytag.
 
... in danes
 
Gledamo v prihodnost
Danes je Hoover med najuspešnejšimi izdelovalci aparatov za čiščenje tal na evropskem in italijanskem trgu. Hoover je ena od dveh uglednih mednarodnih blagovnih znamk v lasti skupine, priznanih na velikem trgu gospodinjskih aparatov, ob blagovni znamki Candy. Proizvodi, označeni s to blagovno znamko, so razvrščeni visoko v segmentu tovrstnih aparatov, saj so izjemno učinkoviti, najboljše kakovosti in sodobnih oblik.
 

Zanimivosti

Hoover je sinonim za sesalnik
Angleški izraz za čiščenje s sesalnikom je vacuum cleaning the floor. Sčasoma je v pogovornem jeziku uporabo tega izraza nadomestila kar okrajšava hoover the floor. Ime blagovne znamke je torej nadomestilo glagol!
Podobno se je zgodilo s prvim proizvajalcem fotokopirnih strojev, vnovejšem času pa z največjim spletnim iskalnikom.
 
Sesalniki Hoover v spletu
Sesalniki Hoover od nekdaj prednjačijo tako po tehnoloških prednostih, kot tudi zaradi svoje oblike. O tem pričajo številne spletne strani navdušencev, ki dokumentirajo in urejujejo podatke o starih modelih sesalnikv. Med drugim lahko kupite še vedno delujoč sesalnik iz časa pred drugo svetovno vojno, ali pa najdete rezervni del za sesalnik, ki vam ga je podarila babica.
Svoje mesto je Hoover našel v znani spletni enciklopediji Wikipediji.
 
Hoover Constellation
constellation   Prvi primerek je zapustil proizvodni trak davnega leta 1954. Njegova oblika je še danes ena najbolj prepoznavnih oblik sesalnikov. Oblikovalci so navdih za kroglasto obliko sesalnika našli v atomski mrzlici, ki je prevladovala v tedanjem času.
     
satellite   V letu 1958 je Hoover model še izboljšal. Vanj so vgradili tudi za današnje čase nenavadno lastnost: izpuh zraka so speljali skozi dno aparata, tako da je ob vklopu le-ta lebdel na zračni blazini! Elektromotorji tistega časa niso omogočali posebno velikih moči, zato je sesalnik gladko lebdel le nad trdnimi površinami. V novejšem času je ameriška veja blagovne znamke Hoover plasirala prenovljen model pod imenom Maytag Satellite, ki gladko drsi nad vsemi površinami.