Zgodba o inovativnosti

Rojstvo Hooverja in prvega sesalnika v zgodovini

Škatla, ventilator, svilena prevleka za vzglavnik in metla – tako je bil rojen prvi sesalnik v zgodovini. Zamisel, na podlagi katere so bili ti preprosti predmeti združeni v eno najbolj revolucionarnih tehnologij preteklega stoletja, je nastala v glavi Jamesa Spanglerja, nočnega čuvaja iz mesta New Berlin v Ohiu. James je trpel za astmo in je bil naveličan vdihavanja prahu, ki se je dvigal ob pometanju trgovine, v kateri je delal. James je izum patentiral in sanjal o tem, da bi ga ponesel v vsak ameriški dom. Potreboval je nekoga, ki bi zaupal v njegov projekt in sposobnosti ter imel sredstva za izvedbo projekta.

Odločil se je, da ta prvi zametek sesalnika pošlje svoji sestrični Susan Hoover – in ta odločitev mu je prinesla bogastvo. Susan je njegov izum nekaj dni preizkušala doma in bila nad njim popolnoma navdušena. Pokazala ga je možu Williamu Hooverju, lastniku majhnega podjetja, ki je izdelovalo usnjene izdelke in jih prodajalo v lastni trgovini v New Berlinu.  Na podlagi dolgoletnega dela s strankami je William dobro poznal razmere na trgu. Kot daljnoviden podjetnik je takoj začutil, da ima ta futuristična »metla« izjemen potencial. Odkupil je patent in zagnal proizvodnjo pod novo ustanovljeno družbo z imenom The Hoover Company. Pisalo se je leto 1908.

Sprva je majhen proizvodni obrat proizvedel šest sesalnikov dnevno za lokalni trg, vendar je bilo zaradi možnosti brezplačne preizkušnje povpraševanja iz dneva v dan več, dokler ni bilo treba proizvodnje prenesti na industrijsko raven, saj so le tako lahko zadostili vedno večjemu povpraševanju. Zelo hitro je beseda »hoover« v angleščini postala sopomenka za »čiščenje s sesalnikom«. Uporablja se še danes.

Hoover dosega standarde jutrišnjega dne že danes

Novica, ki je osupnila svet. V naslednjih desetletjih je Hoover ustanovil novo družbo v Londonu in odprl več tovarn v Združenem kraljestvu in Evropi. Pozneje se je razširil še v Azijo in Afriko. To je začetek velike skupine, z znamko, ki jo odlikuje nenehno iskanje rešitev, ki bi lahko z lepimi, uporabnimi in nadvse inovativnimi gospodinjskimi aparati narekovale trende.

Leta 1926 je družba Hoover prva proizvedla pokončni električni sesalnik. Leta 1936 je patentirala gibljivo cev, ki je danes stalnica pri vseh sodobnih sesalnikih. Leta 1946 so začeli s proizvodnjo klasičnih sesalnikov. Leta 1948 so se začeli širiti na druga področja, najprej s proizvodnjo pralnih strojev, nato pa še z drugimi velikimi gospodinjskimi aparati za čiščenje, kuhanje in hlajenje. Skupina Hoover se je širila vse do 80-ih let prejšnjega stoletja, ko sta bila proizvodni in poslovni vidik reorganizirana. 

Ob koncu dolgega postopka združitve in priključitve je Candy leta 1995 kupil skupino Hoover European Appliances, skupaj z ekskluzivnimi pravicami do znamke Hoover v Evropi, Severni Afriki in na Bližnjem Vzhodu ter v azijskih državah nekdanje Sovjetske zveze.

Strast do dizajna in tehnologije.

100 let Hooverja

Leta 2008 je skupina slavila prvo stoletje Hooverja in ob tej priložnosti predstavila posebno linijo izdelkov, ki so jih odlikovali vrhunska inovativnost, zmogljivost in posebni detajli. Skozi celo leto 2008 so imeli vsi izdelki in sporočila iz Hooverja logotip »Slavimo 100 let« – s takim dosežkom se lahko pohvali le malo znamk.

Vrhunska zmogljivost v vseh velikostih

Proslavljanje stoletnice delovanja se je sicer končalo, predstavljanje inovativnih tehnoloških izdelkov pa se nadaljuje. Raziskovalno-razvojne dejavnosti so usmerjene v nudenje vrhunskih rezultatov na vseh področjih.

Rekordno velika zmogljivost

Hoover ima rekord na področju pralnega stroja standardne velikosti, saj ima ta največjo zmogljivost pranja – 13 kg. Gre za stroj Dynamic Mega, ki lahko v izvedbi pralno-sušilnega stroja opere do 13 kg in posuši do 8 kg perila – kar je dvakrat več kot povprečni sušilni stroj. Z veliko zmogljivostjo se ponašajo tudi vgradne pečice (do 78 litrov prostornine) in pomivalni stroji (do 16 pogrinjkov).

Sesalniki razreda 4A

Hooverjevi klasični sesalniki so prvi, ki se uvrščajo v razred 4A, kar pomeni največjo energijsko učinkovitost, učinkovitost filtriranja in vsesavanja prahu iz preprog in trdih tal ter najnižjo glasnost. Tak rezultat omogoča multiciklonska tehnologija Airvolution™, ki s pomočjo centrifugalne sile številnih majhnih ciklonov loči zrak od prahu. Ta se potisne na dno posode za prah in tako ne preobremeni filtra. Pri sesalnikih brez vrečke tehnologija stiskanja PACT (Power Active Compaction Technology) prah stisne na eno desetino njegove prostornine in iz njega ustvari majhno ploščo. Na ta način se občutno zmanjša dviganje prahu v zrak, ko odprete posodo.

Tiha tehnologija

Najboljša zmogljivost ni vedno najglasnejša. Najnovejše tehnologije, razvite pri Hooverju, pomenijo, da je odlične rezultate mogoče doseči tudi pri najnižji glasnosti na trgu. Mali aparati to dosežejo predvsem s tehnologijo Dynamic Silence, ki zmanjša tresenje in absorbira zvok, kar občutno zmanjša glasnost.  Glasnost novega klasičnega sesalnika A-Cubed Silence se je znižala na 62 dB, kar pomeni, da ga boste lahko uporabili kadar koli in pri tem ne boste zmotili sosedov ali zbudili otrok. Za velike aparate je Hoover najprej izumil inverter motor Silent, nato pa še inverter motor Perfect Silent. Med cikli pranja dosežejo pralni stroji z inverter motorji Perfect Silent, kot so stroji iz serije Dynamic Mega in Dynamic Next, glasnost zgolj 48 dB, kar je približno tretjina glasnosti običajnih pralnih strojev.

Digitalna evolucija: daljinsko upravljanje aparatov

V dobi pametnih telefonov in vedno aktivnih povezav je Hoover spet korak pred časom s svojo ponudbo pralnih in pomivalnih strojev, hladilnikov, vgradnih pečic, nap in kuhalnih plošč, ki jih lahko vklopite, upravljate in nadzorujete z mobilne naprave prek aplikacije Hoover Wizard. Povezavo lahko vzpostavite prek brezžičnega omrežja (modeli One Fi) ali s tehnologijo NFC (modeli One Touch).